SİSTEMLER

on 29 Ekim 2013 Salı
Sistem Nedir?

Sistem, üstünde incelemeler yapılan belli sınırdaki evren parçasıdır. Termodinamik fiziksel ve kimyasal değişimleri bir sistem içinde inceler.
Ortam, sistemin dışında kalan evren parçasıdır. Sistem ile ortam arasında madde alışverişi olabilir.
Evren, sistem ve ortamı içeren her şeydir. 

SİSTEM TÜRLERİ

Sistemler madde ve enerji alışverişine göre üç ana grupta toplanır:

Açık Sistem: Sistemle ortam arasında hem madde hem de enerji alışverişi yapılabilen sistemlerdir. Ağzı açık bir cam kapta yapılan deney böyle bir sisteme örnek verilebilir.

  
Kapalı Sistem: Sistemle ortam arasında madde alışverişi yapmayıp yalnızca enerji alışverişi yapan sistemlerdir. Düdüklü tencere bu tür bir sisteme örnek verilebilir.


Yalıtılmış (İzole) Sistem: Sistemle ortam arasında madde ve enerji alışverişinin olmadığı sistemlerdir. Termos kapları bu tür sistemlere örnek verilebilir.


Sistemler basınç, hacim ve sıcaklık etkenlerine göre üç ana grupta toplanabilir:

İzotermik(izotermal) Sistem: Sıcaklığı sabit tutulan (ya da sabit kalan) sistemlerdir. İnsan vücudu izotermal bir sistemdir. Otomobillerdeki klimalar ortam sıcaklığını sabit tutabildiği için, otomobilin içi izotermal sisteme örnek verilebilir.
İnsan vücudu da izotermik sisteme örnektir.

İzokorik Sistem: Hacmi sabit olan sistemlerdir. Örneğin düdüklü tencere hem kapalı hem de izokorik bir sistemdir. Hacim sabit olduğundan mekanik iş yapılmaz.

İzobarik Sistem: Basıncı sabit kalan (tutulan) sistemlerdir. Pistonlu silindirler bu sisteme örnek verilebilir. Piston hareket edebildiği için sistem ortama ya da ortam sisteme iş yapabilir.



5 yorum:

K🌹ng dedi ki...

Pistonlu kap kapali sisteme ornek mi

Unknown dedi ki...

Izokorik ve izobarik sistemler isitildigimda meydana gelen iç enerji degisimi nasil ifade edilir ?

Sorusunun cevabini verebilirmisiniz

Unknown dedi ki...

Acele lazim lutfen

Unknown dedi ki...

Tam konuya hakim değilim ama izokorik sistem ısıtılınca hacmi artamayacğından basıncı artar izobarik sistemde ise basınç aynı kalacağından hacmi artar

Unknown dedi ki...

Evet

Yorum Gönder