ENERJİ TÜRLERİ

on 29 Ekim 2013 Salı
Kinetik Enerji

Kinetik enerjiye sahip olmak için bir cismin hareket ediyor olması lazımdır. Yani kinetik enerji hızı olan cisimlerin sahip olduğu enerji çeşididir. Kinetik enerjiye örnek olarak koşan çocuk, dönen tekerlek ya da yüksekten düşen bir top gösterilebilir.

Kinetik enerji kütleyle de alakalıdır.

Kinetic energy example
Motion energy example
                       Kaynak


Ağır olan topun suya düştüğünde daha çok su sıçratması, kinetik enerjinin kütleyle ilişkisini açıklar.



Potansiyel Enerji

Bir cismin konumu ve durumu yüzünden sahip olduğu enerjidir. Gerilmiş bir yayda, havada duran bir cisimde ve iple tavandan asılı bir modelde potansiyel enerji vardır.

Gravitational & Potential Energy Diagram
                            Kaynak


Havaya atılan cisim yavaşladıkça kinetik enerjisi azalır, potansiyel enerjisi artar. Cisim aşağı düşerken hızlandıkça kinetik enerjisi artar, potansiyel enerji azalır. Yani potansiyel enerji yükseklik(h) ile doğru orantılıdır.



Isı Enerjisi

Isı, belirli bir sıcaklıktaki sistemin sınırlarından daha düşük sıcaklıktaki bir sisteme, sıcaklık farkı nedeniyle transfer edilen enerjidir. Yani ısı, sıcak bir maddenin soğuk maddeye ilettiği sıcaklığı sağlayan enerji türüdür. Güneş önemli bir ısı kaynağıdır.


                                            Kaynak

ISI ENERJİSİYLE İLGİLİ ANİMASYON İÇİN TIKLAYINIZ



Elektrik Enerjisi

Cisimlerin elektrik yükleri sebebiyle sahip oldukları enerjidir.


                                                  Kaynak






Işık Enerjisi

Işık enerjisi karanlık bir odayı aydınlatabilir. Yanan odun veya ampul, sahip oldukları enerjinin bir kısmını ışık enerjisine çevirir. Güneş de ısının yanında çok önemli bir ışık kaynağıdır.




                                           Kaynak



Kimyasal Enerji

Maddelerin kimyasal reaksiyonlarda bulunması sonucu ortaya çıkar. Kimyasal bağ kurma veya koparma sonuucu enerji açığa çıkar. Bu enerji bir kimyasal sistem tarafından ya emilir ya da yayılır.

Examples of chemical reaction
                       Kaynak




Nükleer Enerji

Nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür. Kütlenin enerjiye dönüşümünü ifade eden, Albert Einstein'a ait olan E=mc² formülü ile ilişkilidir.


                                        Kaynak


Ses Enerjisi

Ses enerjisi, titreşim veya maddenin salınımı ile ilgili enerji biçimidir. Yüksek ses ile camın kırılması ses enerjisini açıklayabilir

                       Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder